Intermezzo

projecten

Naast inpandige activiteiten en projecten, zoals voorheen exposities en tegenwoordig Wereldwijven, is en was Intermezzo inspirator en initiator bij talloze externe projecten. Op deze pagina een selectie.WIJ200-fashionaward


20/11/2014
WIJ KONINKRIJK DER NEDERLANDEN

11 ontwerpers / 11 eigentijdse, persoonlijke visies op 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden
Ter gelegenheid van de viering van ‘200 jaar Koninkrijk der Nederlanden’ organiseert Intermezzo op 20 november 2014 een vorstelijke modeshow.
In aanloop naar de eerste Koningsdag nieuwe stijl die in 2015 in Dordrecht plaatsvindt, vertaalden elf professionele modeontwerpers op onconventionele wijze het thema ‘200 jaar Koninkrijk’ naar eigentijdse, verrassende outfits. 
De modeshow 'WIJ Koninkrijk der Nederlanden' voert op 20 november met verrassende collecties en bijzondere livemuziek langs alle windstreken van ons jubilerende koninkrijk. Een feestelijk eerbetoon aan de eenheid in verscheidenheid.

WIJ200-FashionAward
De modeshow is het resultaat van de ontwerpwedstrijd WIJ200, een zoektocht van Stichting Intermezzo naar persoonlijke visies op de culturele achtergronden van ons koninkrijk. De ontwerper die het thema op de meest overtuigende en oorspronkelijke wijze heeft weten te integreren in een collectie, is winnaar van de WIJ200-FashionAward en wint een geldbedrag van €5000.

Locatie
Energiehuis, zaal Machine 3
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

meer...think llinq


- van duurzaam naar voortdurend -

09/02/2013 - 10/02/2013

Steeds meer vormgevers en consumenten raken doordrongen van het feit dat de huidige tijd vraagt om bezinning en een stop op de stroom aan trendy en modieuze producten, waarmee de markt wordt overspoeld. ‘Iets nieuws kopen heeft niets meer te maken met de vervulling van basisbehoeften, maar voelt bij consumenten wel zo aan. Dit patroon moet worden doorbroken en dat zal niet vanzelf gaan. Maar hoe doorbreek je dit patroon en kun je toch winst blijven maken.

De hedendaagse maatschappij wordt geconfronteerd met urgente en complexe uitdagingen. Ontwerpen vraagt om een andere manier van denken in tijden van crisis, afname van natuurlijke grondstoffen, het afvalprobleem en vergrijzing. Vormgevers staan vaak aan het begin van het ontwikkelingsproces van producten die op de markt worden gezet. Zij moeten zich kritisch buigen over de levensduur van hun producten; zowel producten die in eigen beheer worden geproduceerd als  ontwerpen voor de industrie.

Think Llinq bestaat uit twee dagen van lezingen en debat, met betrekking tot actuele, maatschappelijke issues en de rol die vormgevers daarbij spelen. Daarnaast is er een presentatie van producten van vormgevers die werden geselecteerd op basis van innoverend ontwerpen met duurzaamheid als belangrijke factor.

Locatie
De Balszaal van Hotel New York
onderdeel van de Art Rotterdam Week
in samenwerking met Karin van Paassen

meer...calvijn


30-10-2009

Calvijn Classics
In het kader van het cultureel programma ‘500 jaar Calvijn in Dordrecht’ ter gelegenheid van de 500ste geboortedag van hervormer Jean Cauvin, organiseert Intermezzo, ruimte voor vormgeving, een ontwerpwedstrijd voor modeontwerpers rondom religie en levensbeschouwing.  De resultatenworden op 30 oktober 2009 op verrassende wijze gepresenteerd tijdens een modeshow in de Grote Kerk van Dordrecht.
Inspiratiebronnen voor de wedstrijd en de show zijn het gedachtegoed van Calvijn en de invloed van geloof op kleedgedrag.
De wedstrijd staat open voor professionele modeontwerpers die tussen januari 2005  en december 2008 zijn afgestudeerd aan een Nederlandse kunstacademie of modevakopleiding. Winnaar is diegene die het thema op de meest eigentijdse, overtuigende en oorspronkelijke wijze weet te integreren in zijn of haar ontwerp

Locatie
Grote Kerk
Lange Geldersekade 2
3311 CJ Dordrecht

meer...elizabethsvloed


11/10/2006

St. Elizabethsvloed, Tentoonstelling in Dordrechts Museum

In 1421 in de nacht vóór 19 november, de naamdag van de helige Elisabeth van Hongarije, trof een stormvloed de Nederlandse kust. De Dijken braken. Catastrofaal was de overstroming van de polder de Grote Waard in Zuid-Holland. Volgens overlevering werden 72 dorpen getroffen, waarvan 23 definitief door het water werden verzwolgen. Eenmalig zullen de beroemde St. Elisabethsvloedpanelen uit het Rijksmuseum terugkeren naar de stad waarvoor ze oorspronkelijk gemaakt zijn. De luiken hebben onderdeel uitgemaakt van een groot altaarstuk uit ca. 1490/1495 dat tot in 1572 in de Grote Kerk van Dordrecht was geplaatst. Na lange tijd keren ze weer terug naar de stad waarvoor ze gemaakt zijn. In de tentoonstelling zullen de panelen en de voorstellingen centraal staan en aangevuld worden met 16de-eeuwse schilderkunst uit (de Grote Kerk van) Dordrecht. In samenwerking met het stadsarchief zal met prenten, archiefstukken en plattegronden worden ingegaan op de historische context en de geografische gevolgen van de ramp.
De tentoonstelling wordt officieel geopend door weerman Peter Timofeeff.

Locatie
Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrechtminnaressen

 27/09/2006 - 12/10/2006

Minnaressen in de Kunstkerk
De Kunstkerk is samen met Intermezzo, het Stadsarchief Dordrecht en Bureau Monumentenzorg & Archeologie verantwoordelijk voor de tentoonstelling Minnaressen in de Kunstkerk. Films en foto’s van (geheime) liefdes vormen de context voor verleidelijke objecten van hedendaagse ontwerpers. Aan de Lovebar zijn koptelefoons te verkrijgen waarmee al luisterend de liefde van eeuwen ingenomen kan worden.

Intermezzo koos voor dit thema werk van hedendaagse mode- en productvormgevers. Beelden met de vrouw als verleidster en minnares; de nostalgische minnares als de belichaming van spannende fantasieën van heren, maar met een stijlvolle, ingehouden passie èn gedienstig tot op zekere hoogte.
Verborgen verleiding.

Locatie
Kunstkerk Dordrecht
Museumstraat 65
3311 XP  Dordrecht

meer...ruik rotterdam

21/03/2003 - 05/10/2003

De stank van het Botlekgebied, de geur van vers gemaaid Feijenoord-gras of van een patatje pinda bij Bram Ladage. In museum Het Schielandshuis kan de geur van Rotterdam worden opgesnoven. Een geur- en smaakstoffenfabrikant maakte het mogelijk ook verdwenen Rotterdamse geuren opnieuw te beleven.
'Ruik Rotterdam' beschrijft de ontwikkeling van wijken aan de hand van geur en begint die reuktrip in het uiterste westen. Met een druk op de knop komt uit een glazen pot, via een slangetje en een roostertje, een zilte zeebries de bezoeker tegemoet. De zeelucht is synthetisch, ontwikkeld door een geur- en smaakstoffenfabrikant.

Na zeelucht volgt het havengebied waar tegenwoordig het gros van de onwelriekende fabrieken is gehuisvest. Vroeger kwam de stank uit meerdere hoeken. De smerigst stinkende bedrijven waren de huidenhandels in het westen en destructiebedrijf Gekro. Gekro leverde de grondstoffen voor lijm en zeep. Hoewel zeep altijd geassocieerd wordt met schoon, komt de grondsstof uit stinkende kadavers.
Behalve nostalgie en geuren uit de geschiedenis toont de tentoonstelling ook een blik in de moderne toepassingen van geur. Geen supermarkt is tegenwoordig meer gevrijwaard van de geur van vers brood of versgebrande nootjes. Ook wordt beschreven hoe het Rotterdamse vervoersbedrijf RET in 2001 een jammerlijk mislukte poging deed de dieselgeur in de ondergrondse te verdrijven met synthetische geuren. De gemeentelijke ongediertebestrijding heeft meer succes in het toepassen van geur; die gebruikt onweerstaanbare feromonen om kakkerlakken richting een kleverig graf te lokken.

Tussen de geurpotten en voorwerpen liggen sieraden ontworpen door studenten van de Maastrichtse kunstacademie.

Locatie
Het Schielandshuis
Korte Hoogstraat 31
Rotterdam

in samenwerking met Karin van Paassen

inrichtingen

Kenmerkend voor inrichtingen door Intermezzo
zijn respect voor authentieke elementen, ruimte voor eigentijds ontwerp en functionaliteit.


delicees

2013

Locatie
Delicees
Lange Geldersekade 8
3311CJ Dordrecht
078 6213772
info@delicees.nl
www.delicees.nl

meer...


de wereldwaag

2013

Het pand Wereldwaag fungeert als icoon voor de binnenstad en heeft een lange traditie als onderwijslocatie.
Met het opnieuw inrichten van de Wereldwaag als Onderwijscentrum werd invulling gegeven aan de ambitie van het college meer studenten hoger onderwijs naar de stad te halen.
De locatie wordt benut voor onderwijskundige activiteiten door een groot aantal organisaties. De Gemeente Dordrecht (Dordt) heeft een heldere visie op onderwijs, de aansluiting daarvan op het werkveld en kenniscirculatie. Deze visie kreeg al gestalte in het Leerpark in Dordrecht, maar nu ook specifiek gericht op het Hoger Onderwijs in dit onderwijscentrum in de binnenstad van Dordrecht.
Het streven is,  van hieruit te zorgen, voor opleidingen die niet alleen succesvol zijn in het afleveren van goed opgeleide mensen, maar voor studenten die over kennis en kwaliteiten beschikken om te voldoen aan de vraag van de Dordtse regionale arbeidsmarkt.

In het Onderwijscentrum Wereldwaag zijn drie collegezalen voor de verhuur. Die hebben ieder een eigen, karakteristieke sfeer en uitstraling. Door een andere opstelling van het meubilair zijn de collegezalen geschikt te maken voor verschillende (opleidings)doeleinden.

Locatie
Onderwijscentrum Wereldwaag
Wijnstraat 237
3311 BV Dordrecht
078 6119936
info@wereldwaag.nl
www.wereldwaag.nl

meer...


sybolt

Sybolt
2009

Locatie
Sint Jorisweg 76
3311 PL Dordrecht


museum alkmaar2009

Locatie
Stedelijk Museum Alkmaar
Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
072 5489789
museum@alkmaar.nl
www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

meer...


't zeepaert


2005

’t Zeepaert is een schitterend pand – bestaande uit een voor- en een achterhuis – met een geschiedenis waarover veel bekend is.
Eind 15e eeuw werd het statige huis gebouwd. Uit bouwhistorisch onderzoek bleek tevens dat er delen bewaard zijn van een voorganger van ’t Zeepaert, die omstreeks 1300 is gebouwd. Het pand is sterk verbonden met de geschiedenis van de stad. Zowel de ontwikkeling van het gebied, de bewoners en de verschillende bouwfases van het pand brengen dit tot uitdrukking.

Locatie
't Zeepaert
Wijnstraat 113
3311 BT Dordrecht

meer...